Tepelné ošetření mléka

Výměník tepla je základní součástí zařízení pro pasterizaci a důležitou součástí procesu při zpracování mléka. Pro monitorování zařízení jsou nepostradatelnými pomocníky senzory tlaku, průtoku a teploty.

Aplikace

Regulace průtoku, ohřevu a chlazení

Pro udržení správné teploty v deskovém výměníku tepla je třeba měřit rychlost průtoku a teplotu. Ohřívací cyklus používaný k udržování pasteračního procesu může být řízen jediným snímačem, který měří rychlost proudění a teplotu současně. To snižuje náklady při instalaci i údržbě. S měřicím rozsahem průtoku od 10 ... 400 cm/s a maximální chybou měření ± 2% (± 8 cm/s) je snímač průtoku Baumer PF20H nejvhodnější pro aplikace ohřevu a chlazení. U snímače PF20H jsou oba prvky (topný i měřicí) umístěny v jedné hlavici senzoru. To šetří čas při instalaci, protože orientace snímače je irelevantní.

Monitorování teploty při pasteraci

Aby bylo možné zvýšit nebo snížit rychlost průtoku cyklu topné vody, musí proces regulovat teplotní čidlo. Baumer CombiTemp je teplotní senzor s vestavěným „dotykovým displejem“. Displej nabízí možnosti konfigurace, což eliminuje požadavek na externí programovací jednotku. Konfigurace na desce šetří čas, protože zajišťuje nepřetržitý výrobní proces i během změn konfigurace. Teplotní snímač Combi-Temp je navržen pro aplikace s rychlou odezvou a je dodáván se špičkou snímače ø 4 mm, která zajišťuje rychlé a přesné měření.

Regulace průtoku a teploty při zchlazení

Po pasteraci je třeba mléko ochladit, aby se zabránilo růstu mikroorganismů. Mléko proudí chladicí částí a při teplotě kolem 4 °C opouští deskový výměník tepla. Rychlost proudění je důležitá pro optimalizaci účinnosti deskového výměníku. Snímač proudění Baumer FlexFlow dokáže měřit teplotu i rychlost proudění, aby se udržela správná teplota mléka a výkon zařízení. Hygienické připojení Baumer (BHC) poskytuje nejlepší hygienickou instalaci, zvyšuje účinnost čištění CIP i bezpečnost potravin.

Produkty

Měření proudění kapalin

  • Kompaktní snímač nezávislý na montážní poloze, kalorimetrický princip měření
  • Současné měření rychlosti proudění a teploty pro média na vodní bázi
  • Velký rozsah měření 10 až 400 cm/s

Hygienické teplotní senzory

  • Široký výběr hygienických procesních připojení
  • Teplota měřeného media -50...250°C
  • Integrovaný převodník na proudovou smyčku 4...20mA